Montenegró a varázslatos ország

Hajtott a kíváncsiság,hogy ebbe az országba is eljuthassak. Wizzair légitársasággal utaztam mert közvetlen járat van Podgoricába,Montenegró fővárosába. A reptértől  csak taxival vagy autóbérléssel lehet tovább haladni. Elég messze volt a szállásom ezért én a taxit választottam. Sveti stefan volt az úticél. Itt foglaltam szállást a booking segítségével. Nagy vágyam volt ide eljutni az öbölből kinyúló kis szigetre,teljesen megbabonázott alig vártam,hogy oda érjek. Megérkeztem a szállásomra nagyon barátságos,kedves apartman ház volt. Pár perccel később már a part felé tartottam,hogy felfedezhessem a helyet.

Igen,megpillantottam a kis szigetet varázslatos,olyan mint egy kastély de ez egy luxus üdülő szigetecske. A helyiek azt mondják ez a hely egy igazi legenda. Sveti stefan egy kis halászfalu volt,hosszú ideig egy kis templom és néhány halászház alkotta . Az óvárost két homokos strand veszi körbe. Az egész part mediterrán stílusban és luxus kivitelben van kialakítva.

 

Bejártam a környéket ittam egy csoda finom kávét. Mivel csak pár napot töltöttem itt másnap kora reggel útra keltem Kotor felé vettem az irányt busszal,a buszmegállót egy tábla jelzi ami szerint elvileg 15 percenként jár.Nagyából ez igaz is.Elmentem Budváig (róla picit később) onnan pedig tovább Kotorba. Ez egy különleges város mely a kotori -öböl keleti csücskében fekszik. Olyan déjá vu érzésem volt mindvégig mintha Svájc és Ausztriában letten volna egyszerre. Szerencsémre pont indult egy hajó kirándulás így én is oda csapódtam a többiekhez utunk során ellátogattunk egy icipici kis szigetre a Sziklák asszonya templomhoz. Szerintem az egyik legkülönlegesebb hely Montenegróban. Ez egy mesterséges sziget úgy alakult ki,hogy amikor Kotorból elindultak a kereskedő hajók,egy sziklát vittek magukkal a városból visszatérésükkor pedig a követ bedobták a tengerbe. Van itt még egy múzeum és egy ajándékbolt is. Elhajóztunk a Mamula erődhöz régen ez börtönként funkcionált. A kotori-öböl és a nyílt tenger találkozásánál járunk.

 

Hajókirándulás után még úgy gondoltam belefér az időmbe és kíváncsi voltam a sokak által emlegetett Herceg Novira. Varázslatos hely az Orjen-hegy lábánál az erez lépcső városának is szokták hívni,valószínű azért mert sok szűk utca és meredek lépcső található a városban amit a saját szememmel is megtapasztalhattam. De ez nem tántorított el a város nézéstől,rengeteg virágzó fa és szubtrópusi növényfaj nő itt. Kávézókba és éttermekbe botlunk végig a rakparton. Következő nap újra Kotor felé vettem az irányt,hogy megmásszam a kotori erődöt a 1350 lépcsőjével együtt. Nagy túra volt leizzadtam mire fölértem de megcsináltam. Meseszép látvány Kotor óvárosát monumentális,igazi erőd formájú várfal veszi körbe. Az UNESCO világörökség része.

 

Budvát sem lehetett kihagyni oda is ellátogattam. Igazi pörgős,nyüzsgős kis város,most már értem miért hívják a montenegrói turizmus metropoliszának. Elneveztem mini francia riviérának. Aki szórakozni,jönni-menni szeretne annak ezt a város ajánlom,minden tele pálma fákkal,imádom. Viszont aki pihenésre vágyik az inkább Sveti stefan vagy valamelyik környező kis települést válassza,ott a csend és a nyugalomé a főszerep.

   Teljesen elvarázsolt ez a hely. Olyan sok jót hallottam már erről az országról,végre ezt a saját  bőrömön és szememmel is megtapasztalhattam. Nagyon finomakat ettem,a lasagne mennyei volt. Örömmel ajánlom mindenkinek,hogy legalább egyszer látogassanak el ebbe a csodálatos országba.Köszönöm hogy itt lehettem.

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s