A legmenőbb skandináv főváros:Koppenhága

Újabb felfedező körútra indultam. Ryanair légitársasággal utaztam a szállás a szokásos módon booking-on foglaltam. Mielőtt elindultam már foglalkoztatott  az a kérdés hogy ilyen rövid idő alatt hogy juthatok még el Malmőbe is. /Svédország/ Már az indulásra készülve böngésztem a neten. Gondoltam egyet és megnéztem hogy milyen opciókat kínál a koppenhágai tömegközlekedés. Másfél óra busszal,szuper! Meg is vettem a BUSZJEGYET /ez fontos lesz később,jegyezd meg kérlek./

 

Akkor induljunk! Megérkeztem Koppenhágába,információim szerint gyors és könnyű bejutni a városba. Leesett az állam hogy ez itt lényeg így volt. Konkrétan 20 perc a metróút a reptérről. Egy órán belül már a szállásomat foglaltam el. Szuper,ide jövünk máskor is. A szállásom most egy hostel volt,úgy gondoltam erre a rövid időre ez is megfelel. Kíváncsi voltam a városra,mert folyamatosan a legboldogabb városok listájának az élén áll. Dánia fővárosa európai hangulatú,egyedülálló kávé kultúrájával. Megkóstoltam én is tényleg nagyon finom nem erős,könnyű és kellemes. Következő nap reggel útra is keltem bejártam a város egy részét a kellemes nyári napsütésben. Persze gyalog mert minden olyan közel van egymáshoz jártam a Amalienborg palotánál és a botanikus kertben ahol még pillangókat is láttam. Megnéztem a híres Tivoli vidámparkot de nem mentem be,most más volt a fókusz. Ez a világ második legrégebbi vidámparkja. 1843 óta működik és rengeteg turistát vonz ide.

 

Dél körül a pályaudvar felé vettem az irányt. Felszálltam a Malmőbe tartó VONATRA,kényelembe helyeztem magam,telefon bedugva tölteni épp a pogácsámat majszoltam mikor az induló vonat ablakából megpillantottam a buszokat amire fel kellett volna szállnom. Te jó ég! Én buszjegyet vettem és egy vonaton ülök. Nem tudtam hogy sírjak vagy nevessek. Mire megtaláltam a jegy ellenőrt hogy megkérdezzem mi tévő legyek addigra a reptéri megállóhoz érkeztünk. Mondta itt tudok jegyet venni és a következő vonatra vissza szállni. Rohantam az információs pulthoz hogy segítséget kérjek, azt a segítséget kaptam hogy menjek ki balra. Oda értem és sehol semmi. A távolban egy buszt pillantottam meg,rohanok oda és amint megláttam a buszvezetőt elkezdtem mesélni neki hogy mi történt velem és hogy- hogy jártam. Ő csak mosolygott és rá pillantott a telefonjára,és azt mondta. Nyugodjak meg ez az a busz és megmutatta a nevem a telefonjában az utas listán. Ezt nem hiszem el,mondtam. Annyira hálás voltam. Megérkeztem Malmőbe,kisétáltam a kikötőbe. Bejártam a környéket voltam a híres felhőkarcolónál. Turning Torso 54 szintes torony,magassága 190 méter. Európa második legmagasabb lakóépületének számít a moszkvai Triumph-Palace után. Imádkoztam a Szent Péter templomban. Malmö legrégebbi épülete,igen monumentális és szép kívülről. Sétálgattam a sétáló utcákon és egy napfényes teraszon megittam egy finom forró csokit. Este már újra Koppenhága felé vettem az irányt. Egy nap alatt 2 országban pipa!

 

A következő nap reggel a híres Nyhavn kikötő felé vettem az irányt. Ez egy csatorna és az azt körülvevő épületek együttese. Egykor kereskedelmi kikötő volt mára rikítószínűre festett nyeregtetejű házaival,számos étterem és kávézó vonza oda a turistákat. Megnéztem a mai Dán parlamentet ,Christiansborg több mint 800 évnyi történelemmel büszkélkedhet. Ellátogattam Rundetaarn a 360 méteres toronyhoz. A legrégebbi ma is működő obszervatórium Európában.

 

Nem hagyott nyugodni a kíváncsiság hogy elmenjek és meg nézzem Christiania városrészt a híres hippi negyedet. Christiania,egy önjelölt autonóm városrész Koppenhágában. Közel ezer állandó és sok ideiglenes lakosa van. Nagy izgalomban érkeztem a bejárathoz. Amit tudni kell,telefont nem használj az a legjobb ha a táskába teszed. Fotózni nem szabad ebből kifolyólag nem sok képpel tudok szolgálni. Azért is voltam izgatott picit mert mondták hogy ide nem egyedül menjek és a hely sem volt olyan bizalom gerjesztő. Elindultam… Láttam pár romos épületet szép graffitiket és fal festéseket. Néhányan a parkban pihentek és frizbiztek,nem izgulták túl az az napot.  Itt megengedett a füvezés  stb. Néhány helyi arc épp a piaci standokat állították össze,gondoltam körbe nézek. Ehelyett csak tártottam a számat és nem hittem a szememnek, itt volt minden féle dolog hogy az ember jól érezze magát és be lazuljon. Így hát gyorsan leléptem onnan, ez tényleg egy különleges hely. Érdemes azért ezt is megnézni ha már Koppenhágában jár az ember.

 

Terbe volt még egy hajó kirándulás is,épp indult is egy a kikötőből. Nagyon jól éreztem magam körbe jártuk a város nagy részét a hableány szobrot is amit épp hogy észre lehet venni még  jó hogy annyi ott a turista. Megszerettem volna nézni  még a híres Rosenburg palotát. Körbe jártam az egészet,fantasztikus. Érdemes megnézni a márvány termet és a híres Rosenburg faliszőnyeget ami 1693 óta díszíti a falat. A bringázásnak itt nagy hagyománya van itt,nagyon menő. Olyan sebességgel tekernek hogy jobb ha nem állsz az útjukba.

 

Sokaktól hallottam hogy mennyire drága hely ,ezt én is aláírom de nem sokkal mint egy bármely másik felkapott,turisták által látogatott város. Sőt szerintem van ennél drágább is a közeli országok közül. Azért ha figyelmes az ember lehet itt-ott spórolni. A másik hogy gyalogosan is könnyen minden megközelíthető így tömegközlekedésre sem kell költeni. Ennyi fért bele az időmbe. Csodás élményekkel tértem haza a legmenőbb skandináv fővárosból.

Köszönöm

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s