Jordánia és az elveszett város

Egy különleges út volt számomra ez az utazás. Az utazási fórumok segítségével lett egy helyi idegenvezetőm Ali. Ryanair légitársaság közvetlen járatával érkeztem Ammanba. Már itthon megvettem a Jordan Passt ez az egyik legjobb választás. Ami tartalmaz számtalan belépő jegyet is és Petrába is betudsz vele menni és kiválaszthatod hogy mennyi napot szeretnél Petrában tölteni. Ali már a repülőtéren várt kedves és szimpatikus. Könnyebbség volt hogy nem nekem kellett eligazodnom egy olyan országban ahol szinte nincs tömegközlekedés. Ja bocsi de van a városból induló helyi buszjárat,de pontos indulása nincs akkor indul el ha megtelik a busz. Nem valami biztató de van még egy opció az autó bérlés.

Szóval az első napot Ammanban töltöttem ez a világ egyik legrégebb óta folyamatosan lakott városa. Tele híres látnivalókkal mint például az Ammáni római színház és a  Citadella az ókori Herkules – Templom romjaival. Egy nap bőven elég hogy mindent megnézz. Szállásom egyszerű volt de a célnak megfelelt elhelyezkedése szuper a város központjában. A nyüzsgő város tele van éttermekkel és bazárokkal itt nem lehet unatkozni.


 

Következő nap Petra felé vettük az irányt már nagyon izgatottan vártam a megérkezést. Útközben volt pár megállónk még ami nagyon izgatta a fantáziám. Először is a Nebó hegy egy nagyon különleges hely mert a mondás szerint Isten e hegy tetején mutatta meg Mózesnek az Ígéret földjét. Tiszta időben akár Jeruzsálemig is ellehet látni. Nem semmi!

A második megálló a Ha’in hot spring (melegvízű vízesés). Az első benyomásom az volt hogy jó-jó de nem nagy szám. De amikor bele lazulsz és csak oda fekszel a vízesés alatt és átadod magad az érzésnek amint a forró levegő és a víz ahogy végig masszírozza a tested teljesen újjászületsz. Viszont érdekes nem sokan merték kipróbálni hogy oda fekszenek valószínű az erős vízsugár és a meleg gőz miatt.  Engem ez nem bátortalanított el. Sőt! Itt még nincs vége később mikor már jól kiáztam beültem a barlangban ami egy kicsi szaunává alakították és ott teljesen eltudsz lazulni gyönyörű smaragd zöld színben pompázott és olyan békét árasztott magából. Mondtam is hogy ide fogok költözni.

Öröm mámorban úszva folytattuk az utunkat. Ezek után jött még csak a java a Holt Tenger. Egyedül álló jelenség melyet tektonikus mozgás hozott létre Földünk legmélyebben fekvő sóstavát mely ásványokban gazdag. Kitaláltam hogy inkább egy szabad strandhoz menjünk és igen jól döntöttem szinte nem volt ott senki és lehetett élvezni a kilátást és a vízen lebegést és az iszap pakolást ha már itt vagyok mindent ki kell próbálni. Igaz én már fürödtem a Holt Tengerben Izraeli utazásom során. Ez a program mindig hatalmas élmény hogy csak úgy tudsz a vízen lebegni nem minden napos élmény.

Este napnyugtára értünk Petrába. Izgatottan feküdtem le aludni mert már a következő napon jártak a gondolataim. És igen átléptem Petra kapuját. Körülbelül egy 30 perces út következett a kincstárig amit gyalogosan is megtudsz tenni de van aki ló vagy szamár háton utazik de aki a kényelmet szereti lovaskocsi és kis jeep is a rendelkezésre áll persze nem ingyen. Én gyalogosan közelítettem meg a szikla város romjait minden részét magamba akartam szívni. Megérkeztünk az Indiana Jones filmekből már jól ismert Kincstárhoz ami homokkőből faragott 40 méter magas homlokzatával. Lélegzetelállító én percekig csak álltam és nem tértem magamhoz akkora erővel bír ez a hely. A völgy homok kőzetből épül fel a sziklában található ásványi anyagok a kőzet felületén kioldódnak és különböző színűre festik. Továbbá több mint 800 történelmi emlékmű van és több mint 600 sír és templomok romjai található itt.

Mikor felocsúdtam körbe jártam a környéket és azt az infót kaptam hogy a legszebb hely ahonnan rá lehet látni a kincstárra az körülbelül 2 óra gyalog útra van. Útnak indultam hát mert tudtam hogy megéri. Persze hogy megérte a magasból szinte mindenre rá lehetett látni. Sokszor megálltam és csak bámultam a messzeségbe …Ahogy beértem a célba egy kis “büfét” találtam ahol frissen facsart gránátalma levet árusítottak a megpihenni vágyóknak. Hát igen a kilátás pazar de a képek magukért beszélnek. Kifelé jövet a “konyháról” és a bejáratnál várakozó szamár taxiról muszáj volt egy képet készíteni nem minden napi látvány.

Már késő délután volt mire leértem. Kifelé sétálva gondolkoztam mert volt egy olyan opció hogy este vissza tudsz jönni egy külön megváltott jeggyel és megtudod nézni Petrát esti fényben is. Gondoltam ha már itt vagyok ezt biztos hogy nem hagyom ki. Gyors ruha csere és irány vissza ekkor már 15 km volt a lábamban de nem bántam egyszer élünk! Lámpásokkal teli út vezetett a Kincstárhoz a sötétség és a csönd ereje megmutatta a másik arcát is ennek a helynek. Imádtam. Voltak állomások ahol még víz csobogás és relaxációs zene is segítette az elcsendesedést. A Kincstárnál rengeteg lámpás és finom meleg tea fogadott minket. Hatalmas élmény volt ezt is megtapasztalni. Boldogan és nagy mosollyal hajtottam álomra a fejem.

A következő nap a Wadi -rum felé vettük az irányt. Homok völgynek is hívják területén ősi szikla rajzok ókori szikla feliratok maradtak fenn az utókor számára. Délután részt vettem egy túrán ahol felfedeztük a sivatag csodáit és rejtelmeit egy beduin fiúval ő volt a sofőr és a túra vezető is egyben. A naplementét pedig a sivatag közepén a homokban ülve vártuk.

Ezt követően vitt a szállásomra ami a semmi kellős közepén helyezkedett el sátor házak a Zalabia Bedouin törzsnél akik sikeresen fejlesztik az ökoturizmust. Eltöltöttem ott egy fantasztikus estét megkóstoltam a helyiek által készített vacsorát. Ők tánccal és énekkel köszöntöttek minket. Óriási élmény volt főleg a vacsora utáni tábortűz beszélgetések a csillagos ég alatt. Felejthetetlen emlékek listájára került fel. Elalvás előtt kitaláltam hogy reggel korán kelek és megmászom a közeli sziklákat és onnan nézem a napfelkeltét. Ébredés után kinyitottam a szemem és az ajtót amit egy nem zárható lakat tartott és csak bámultam a tájat a meleg takaró alól. Útra keltem a többiekkel együtt hogy megnézzük a napfelkeltét csoda szép volt.

Különleges érzés volt ott lenni a sivatag közepén távol a város zajától lelehetett egy kicsit csendesedni gondolkozni az élet nagy dolgain. Mindenkinek ajánlatos néha kicsit lecsendesedni. Magasra szökő hegycsúcsai és a természet alkotta képződményei lenyűgözőek. A világ legszebb sivatagi tája, én is csak alátámasztani tudom. A délelőtt folyamán útnak indultunk vissza Ammanba ami körülbelül 4 órás autó útra volt. Vissza felé még tettünk egy gyors kitérőt és ellátogattunk Aqabába az Izraeli határ mentén fekszik. Nekem nagy élmény volt mert már pár évvel ezelőtt amikor Izraelben voltam és Eilaton jártam akkor mindig a Jordán hegyeket csodáltam. Most pedig a túloldalon álltam és Izraelt csodáltam.

Összességében az utazások az Alival történt. Nagyon segítőkész volt a programok szervezésében. A Wadi-rumba nem tartott velem mert oda csak jeppel lehet bejutni. Nagyon hálás vagyok neki köszönöm. Ez az ország ahová mindenképp szeretnék vissza jönni.

Jordánia és az elveszett város” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Barna Gabriella szerint:

  Szia!
  Nagyon bátor voltál,h egyedül nekivágtál Jordániának!
  A barátnőmmel kb egy hónap múlva indulunk oda.
  Szeretnénk eljutni a meleg vízeséshez.
  Megírnád,hogy merre található?
  Üdv Szegedről!
  Gabi

  Kedvelés

  • ziniblog12 szerint:

   Kedves Gabriella,

   Bocsánat a késői válaszért.
   Köszönöm azért volt egy kint élő srác aki kalauzolt az országban. Őt a facebook-on találtam.ajánlások által.
   Igen,azok a vízesés gyönyörű,nem messze van a fővárostól. A neve Ma’in Hot Spring(sok vízesést lehet találni Madaba és a Holt tenger között). Ha adhatok pár öltelet akkor a Wadi Rum-ba és Pertába mindenképp menjetek el de ha már ott vagyok a Holt tengert se hagyjátok ki.
   Remélem tudtam segíteni .Bátran írj ha van még kérdésed.

   Üdv.
   Zita

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s