Vietnám és az ősi városok nyomában

   Vietnámba való érkezésem az utazásom egyik fénypontja volt. Da Nang városában a tengerpart mentén foglaltam a szállásomat a booking segítségével. Felejthetetlen látvány fogadott amikor lementem a partra és életem egyik legszebb tengerpartja tárult elém. Egy hetet töltöttem itt ami persze tudom hogy nem túl sok idő de én próbáltam belőle kihozni a maximumot.

Pár szót Da Nangról: A Dél-kínai –tenger partján fekszik. Da Nang Vietnám harmadik legnagyobb városa egyben az egyik legszebb üdülőterület,csupán egy óra repülési időre Saigontól és Hanoiból. A vendégszerető emberek teszik oly különlegessé és egyedivé a város hangulatát. Rájöttem hogy itt is lehet überezni (gondoltam magamban szuper így is tudok pénzt spórolni) amit itt úgy hívnak hogy Grab és persze megakadt a tekintetem azon hogy van lehetőség motort is bérelni sofőrrel. Ez az! Nagyon örültem így hát rendeltem is egyet.(pár percen belül meg is érkezett) Hoi An felé vettük az irányt mint utólag kiderült,hogy a világörökség listáján is szerepel.

Olyan felszabadító érzés ülni egy motoron és élvezni az utazás minden pillanatát úton egy város felé egy idegen országban internet nélkül és még pontosan nem tudtam hogyan fogok vissza jutni Da Nangba. Hogy féltem-e? Nem! Csak élveztem az utat. Megérkezés után a sofőröm felajánlotta,hogy visszajön értem pár óra múlva. Elindultam felfedezni a várost! Hoi An Vietnám ékszerdoboza ami egy több száz éves kereskedő város. UNESCO adatok szerint több mint 800 történelmi épület került jó állapotban megőrzésre melyek közül néhány turisták által is látogatható. Felkerestem a helyi piacokat és kimentem a kikötőbe is hogy megcsodáljam a lampionokkal díszített hajókat. Sajnos több időm nem volt pedig még szívesen barangoltam volna ebbe a kis mese városba. Keskeny csatornái miatt mely keresztben szeli át a várost néha „Vietnám Velencéjének is emlegetik. Szerencsémre a sofőröm jött értem a megbeszélt időben és így jól végződött ez a kiruccanás. Haza úton még az eső is eleredt de kaptam egy csinos esőkabátot.(lásd a képen)

A következő napon izgatottam ébredtem mert az-az napi program a Bá Ná hills és a Golden Bridge(Aranyhíd) volt. Az idő fönt elég hűvös érdemes egy kabátot vinni. Megérkezéskor már rengetegen voltak kicsit csalódott is voltam emiatt de ezt meg kell szokni ha az ember egy népszerű helyre látogat akkor sajnos ezzel számolnia kell. Vietnám egyik legújabb látványossága a 1400méteren ívelő Aranyhíd pazar kilátással, különlegessége hogy két óriási kéz tartja. Bá Ná hills-ről még annyit hogy a hegy tele van szórakoztató negyedekkel egyik részen éttermek a másik részen vallási szentélyek,parkok és kilátók nyújtanak kellemes kikapcsolódást.

Másnap a Macskafog-hegy ívelt csúcsa alatt fekvő My Son felé vettem az irányt egy helyi idegen vezetővel. Nagyon érdekes hely a vezetőm sokat mesélt a hely történelméről,legendáiról öröm volt hallgatni . A múzeumlátogatás után kis autókkal vittek minket közelebb a romokhoz hogy ne kelljen a látogatónak sokat sétálni. Nagyon különleges hely volt számomra. Hindu templomok együttese melyek építését a 4.században kezdték majd 900 éven keresztül használták. Délkelet-Ázsia egyik legjelentősebb műemléke. A híres templom együttese a Champa-dinasztia emlékei lenyűgöző látványt nyújt a körülvevő dzsungellel.

A következő állomás: a Márvány- hegyek amely tele vadregényes alagutakkal barlangokba vájt ima helyekkel és pagodákkal. Hegyek története az hogy 5 mészkő-és márványhegy az öt ősi elemről lett elnevezve(Fém,Föld,Fa,Víz és Tűz),igazi spirituális látványosság.

Valami még nagyon izgatta a fantáziám. A partról ahogy sétáltam a távolba láttam egy Lady Buddha szobrot gyönyörű fehér színben pompázott már messziről látni lehetett. Nekem el kell mennem oda (gondoltam magamban). Ezzel a lendülettel felöltöztem és hívtam is egy motoros übert. Egyre jobban ment a kézzel-lábbal kommunikáció mert nagyon kevesen voltak akik beszéltek angolul. Megegyeztünk hogy elvisz oda és meg is vár engem. Szuper! Az oda út is élmény volt mivel végig a tengerparton motoroztunk élveztem a tájat és ahogy a hajam lobogott a szélben. Hú de menő volt! Megérkeztünk a Lady Buddhához pazar kilátás nyílik a városra és a tengerre. A szobor 67méter magasságával elég gigantikus és lélegzetelállító látvány. Érdekessége hogy a Lady Buddhát azért hozták ide 5 évvel ezelőtt,hogy megmentse Da Nangot a tájfuntól.

Az egyik este elindultam valami vacsorának való keresni,nem is kellett sokáig mennem a sarkon már meg is találtam a kedvenc helyem. Egy fagyis kocsi szerű tákolmányon volt 2 serpenyő a kocsi előtt nagy tálakban sok-sok különböző féle friss tengeri kagyló ebből lehetett választani és ott helyben el is készítették neked. Míg várakoztam addig választottam magamnak egy kis asztalt ahová leülsz (olyan volt mint aminél a gyerekek játszanak vagy esznek). Helyet foglaltam és pár perc múlva érkezett is a fimon vacsorám és jó ízűen elfogyasztottam ott az útszéli kereszteződés mentén. Még sokan mások is ezt a nem mindennapi opciót és élményt választották. Nem tudom valaha ettem e már finomabb tengeri kagylóból készült ételt és volt e részem hasonló helyzetben. Emlékezetes volt!

   Az utolsó napomat a parton töltöttem,kora reggel kimentem hogy minden percet ki tudjak használni az indulás előtt. Mezítláb sétáltam a homokban és hagytam hogy a homokszemek ki-be kúsznak a lábujjaim között én pedig csak élveztem a hely varázsát. Közben elmélyedtem abba a rengeteg élménybe amit az utazásom során gyűjtöttem. Hálás szívvel elindultam haza. Köszönöm hogy itt lehetettem. Ez az ország felkerült a kedvencek listájára.


10 dolog amit én sem tudtam az országról:
-A világ leghosszabb felvonója röpít fel a Bá Ná hills-re.
– Vietnám legszebb strandja Da Nangban található.
– Nincs aprópénz!(legkisebb címlet 500 dong-os mely átszámítva 5ft.)
– A világ 2. legnagyobb rizs exportőre (Thaiföld után) Vietnám.
– Az ország híres páratlan kulináris élményeiről.
– A Halong Öböl Vietnám egyik leggyönyörűbb természeti látványossága.
– A történelmi Hoi An a leghangulatosabb és legcsodálatosabb városok közé tartozik.
– Helyi tömegközlekedés: az alvóbusz.
– Az egyetlen hely ahol élelmiszert lehet venni az a piac.
– Indokínai-félsziget fekvő országok Vietnám,Laosz és Kambodzsa olyan természeti kincseket tartogatnak az utazók számára,melyek egy életre ámulatba ejtik őket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s