Úton valami új felé

Tudom az idő ősziesre fordult már de attól miért ne lehetne sőt kell is felidézni a nyár emlékeit. Sajnos egy időre még a külföldi utazások váratnak magukra de mikor újra utazhatunk majd annál jobban fogjuk értékelni. Bízom benne hogy már a következő évben gazdagodhatunk új élményekkel a világból. Hálás vagyok érte hogy a nyáron sikerült sok szép helyre eljutnom. Szeretném megosztani veletek utazásom pillanatait.

A balatoni régió felé vettem az irányt az idő akkor tájt még elég meleg volt. Úgy gondoltam hogy Keszthely megfelelő bázis lesz és majd onnan tudok tovább utazgatni. Az első napot Keszthelyen töltöttem. Reggel a Fő tér felé vettem az irány ami még csak akkor ébredezett a reggeliző helyek és kávézók kezdtek megtelni. Én is egy finom kávé elfogyasztása után első állomásom a Festetics kastély volt (egy jó ötlet a tömeg elkerülése érdekében a bejárattól vissza felé körülbelül 100 méterre van egy tourinform iroda és múzeum egyben és ott is lehet jegyet venni,van olyan kombinálható jegy is hogy betudsz vele menni a kastélyba és már néhány múzeumba is). Én egy kastély belépőt és egy múzeum látogatást választottam. Gyorsan be is surrantam a nagy tömeg között. Az ország negyedik legnagyobb kastélya továbbá magába foglalja a Helikon könyvtárat. Rangos zenei rendezvények és kiállításokat is rendeznek.

A hintó múzeum volt még amire kíváncsi voltam mert Magyarország legnagyobb hintó gyűjteménye található itt,több kocsi és hintó található itt a híres budapesti Kölber Fülöp féle kocsigyárból. 

A sétáló utca meg is telt turistákkal akik jó kedvű nevetésükkel megtöltötték az utcát. Visszafelé tartva megpillantottam egy plakátot rajta a parlament csigákból kirakva. Hű,de érdekes gondoltam ezt meg kell néznem. Amikor közelebb értem megpillantottam,hogy itt sok más érdekességet is meglehet nézni. Én a csiga parlamentre és a Népviseleti baba múzeumra voksoltam. Gondoltam magamban micsoda aprólékos munka mint kiderült Ilona néni 14 éven keresztül 4,5 millió pannon tengeri csiga felhasználásával készítette el a világon egyedül álló makettet. Gyönyörű kerámia és porcelán babák népi viseltben érdemes rá szánni egy kis időt,hogy jobban megismerjük a népi hagyományokat.

Este felé lesétáltam a kikötőbe,ami csordultig volt emberekkel,ettek ittak jól érezték magukat körülöttük a gyerekek sikongattak. Én körbenéztem ettem egy finom főtt kukoricát a parton ülve utána szállás felé vettem az irányt elég volt a tömegből.

A következő nap egy különleges útra indultam és csak bízni tudtam abba,hogy oda érek. Zalaszántód Béke Sztúpa volt a cél Busszal! Ez azért emelném ki mert ide csak autóval ajánlják a közlekedést. Napokig bújtam az internetet mire találtam egy hasonló elvetemült utazót mint én aki busszal majd gyalogosan indult útnak. Úgy hogy utólag is nagyon hálás vagyok neki. Szóval azt mondtam ha másnak sikerült akkor nekem is fog. Megérkezésemet egy vicces sztori előzi meg kérlek hagy osszam meg veled. Megérkeztem a Keszthely pályaudvarra,meg kérdeztem honnan indul a busz és készültem a fel szállásra amikor is a sofőr közölte hogy ő nem megy Szántódra és vissza küldött az információhoz a pultnál az úr elég haragosan mondta,hogy de igen megfog állni. Újra fölszálltam a buszra ami egy percen belül indult és próbáltam elmondani hogy milyen információt kaptam de ő váltig állította hogy nem csak a falu közelében fog megállni. Mondtam,jó rendben akkor megyek addig ahol a busz megáll. Leültem széles mosollyal az arcomon és gondoltam magamban ez izgi nap lesz. Útközben szerintem eszébe jutott és hátra kiáltott,hogy „mégis bemegyek Szántódra majd ott szállj le”. Köszönöm.

Megérkeztem szinte egy lélek sem volt az utcákon akit látni lehetett hogy érdeklődjek merre kell menni. A posztban találtam néhány képet ami alapján elindultam 10 perc múlva már kiderült jó felé megyek. Az út kivitt a városból föl a hegy irányába. Útközben a gyönyörű panorámát csodáltam ami elém tárult a balatoni – felvidék és a szőlő dűnék. 20 perc gyaloglás után megpillantottam egy kaszáló bácsit aki azt mondta „angyalom csak menj tovább itt fölfelé és hamarosan megérkezel”. Köszönöm. Igaza lett 10 perc után megpillantottam egy parkolásra kialakított területet és egy táblát amire ez volt írva sztúpa  erre. 10 perc kissé meredek lépcsőzés után megérkeztem a látvány leírhatatlan béke és nyugalom honol mindenütt.

Körbe sétáltam és utána le ültem hogy megpihenjek ez a hosszú út után és csak elmélkedtem az élet nagy dolgain. Érdekesség az hogy egy 24 méteres életfa található a Sztúpa belsejében. Őszentsége,a 14. dalai láma 1993 – ban avatta fel. Később megnéztem az árusokat sok mindent talál itt az ember a szél csengőtől a Buddha szoborig. A buddhista hagyomány szerint legalább háromszor sétálj körbe (füstölőt is vihetsz a kezedben) óramutató járásával megegyező irányba a tanítások szerint segít a lelki tisztulásban és megszabadulni a negatív energiáktól és feltöltődni. Vannak kihelyezve adomány dobozok ahol lehet segíteni a buddhista közösség fejlesztéseit. Az Emberi Jogok Parkjának is nevezik.

A végén bementem a meditációs ház belső falán található festmények előtt az óramutató járásával megegyezően sétálva Buddha élettörténetét ismerhetjük meg. Minden elmélyülni vágyónak csodás élményt nyújt ez a hely. A ház kívül japán,belül tibeti stílusjegyeket visel. Tényleg nagy energiája van ennek a szent helynek,rendszeresen otthont ad beavatásoknak és elvonulásoknak. A vissza felé vezető úton még vad almát is szedtem és vígan dúdolászva sétáltam a falu felé. Ez egy igazi élmény dús nap volt. Hálás vagyok érte nagyon rég óta terveztem hogy ide eljutok.

Az utolsó napon sem szerettem volna kalandok nélkül maradni ezért azt találtam ki hogy elmegyek Szigligetre és megnézem a várat. Sokat hallottam már róla így buszra ültem és meg sem álltam Szigligetig. A busztól körülbelül 10 perc alatt sétálva föl lehet érni a vár lábához. A kilátás tényleg csodaszép. A vár a Balaton-felvidék leglátványosabb vár és a történelme az 1200-as évekig nyúlik vissza. Lefelé jövet gondoltam eszem egy fagyit akkor még nem tudtam hogy ez eddigi életem legjobb fagyija lesz (maracuja túró és csoki) hát valami mennyei. Tényleg próbáljátok ki ha arra jártok. tettem egy kis sétát a faluban nagyon kellemes hangulatos a szinte üres,csendes kis utcák csak néhány turista jött velem szembe. Van egy különlegesen nyugodt energiája ennek a helynek,ide még biztos hogy vissza jövök. Szóval csak ajánlani tudom a helyet,környéket és persze a fagyit.

  Az utolsó estémet egy kellemes beszélgetéssel zártam a szállásadómmal. Igen erről nem is írtam hogy egy jó Árfekvésű apartmant(Mariann apartman) találtam a Travelminit.hu 10 percre a központtól. Arról tartottunk eszme cserét hogy milyen az élet itt és hogy hogyan kezdődött nekik ez a  több generációkon keresztüli családi vállalkozás és hogy mért van az hogy augusztus végén kiürül a Balaton. próbáltuk megfejteni hogy miért van ez hogy ősszel nem sokan járnak oda pedig szuper programokat lehet találni az őszi nap sütötte Balaton partján. Ennek indítatására kerestem is néhány jó kis őszi programot. Őszi Nyitott Balaton programsorozat október 22-30 – ig (múzeumok látogatása),sárkány repülés Hévíz mellett,Gesztenye Fesztivál (október 17-18)

Reméljük ez is meg fog változni és nem csak a nyáron lesz népszerű úti cél a Balaton. Az ősz a megújulás időszaka mindenkinek azt kívánom,hogy nyissa meg a szívét a megújulás felé.

Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s